Avgöra om det är dags att flytta ihop 

Att avgöra om det är dags att flytta ihop kan vara klurigt. Det är inget beslut som bör tas lättvindigt då det innebär en stor livsförändring. Ta därför god tid på dig när du överväger att ens ta upp det som förslag till din partner. För att överväga om det är läge att flytta ihop kan du och din partner besvara följande frågor. 

  1. Vill du flytta ihop av rätt anledning?

Den enda legitima anledningen till att flytta ihop är för kärleken. Ser du en framtid med din partner? Att flytta ihop av enbart praktiska anledningar kan krångla till relationen, då den kanske inte är hållbar i det långa loppet.

  1. Hur tänker ni kring städning och matlagning?

Diskutera med din partner hur ni ser på sysslor i hemmet för att avgöra om ni kan fungera i ett och samma hushåll. Om ni bestämmer er för att flytta ihop kan ni enkelt dela upp alla sysslor sinsemellan utan några större konflikter. 

  1. Hur spenderar ni er fritid?

För att undvika framtida konflikter kan det vara bra att fundera på hur ni spenderar er fritid. Vad gillar ni att göra på helgerna och hur ser ni på semestrar? 

  1. Hur ser er vardag ut?

Att vardagen fungerar bra är grundläggande för att sambolivet ska fungera bra. Om en av er är nattuggla och den andra är morgonpigg kan konflikter lätt uppstå. 

  1. Hur viktigt är egentid?

Vissa personer värdesätter egentid högt, medan andra vill spendera all sin tid med sin partner. Diskutera därför hur ni ser på egentid innan ni bestämmer er för att flytta ihop.  

  1. Hur ser ni på besökare?

Är ni båda bekväma med att ha gäster över på besök? Hur ofta? Behöver det sättas upp regler och ramar för när gäster får vara på besök? 

  1. Är ni villiga att kompromissa?

Att kompromissa är A och O när man flyttar ihop. Fundera därför om du och din partner är villiga att kompromissa. Båda parter måste ha förmågan att ge och ta. Ibland kommer man inte överens och då behövs en kompromiss så båda blir lika nöjda. 

  1. Hur planerar ni att lösa konflikter?

Konflikter kommer uppstå, det är en del av sambolivet. Diskutera med din partner hur ni löser konflikter på ett hälsosamt sätt. 

  1. Hur ser ni på pengar?

Att ha olika syn på pengar kan strula till det i ett förhållande, framförallt om man bor tillsammans. Diskutera därför hur ni ser på pengar. Har ni exempelvis lån som ska betalas av? 

  1. Hur ska ekonomin delas på?

Diskutera hur ni vill dela på ekonomin om ni flyttar ihop. Ska ni dela på allt jämnt eller proportionellt utifrån er lön?  Oavsett hur ni väljer att göra är det bra att diskutera saken och lägga upp en planering.